logoHrvatsko kulturno–umjetničko društvo „Vladimir Nazor” Sombor

Održana 89. Dužionica

Svečana povorka

Tradicionalna žetvena svečanost „Dužionica” u Somboru održana je u nedjelju, 23. srpnja po 89. put u organizaciji HKUD–a „Vladimir Nazor”.

Svetkovina završetka žetve po običaju započeta je svetom misom zahvalnicom u crkvi Presvetog Trojstva koju je predvodio župnik Josip Pekanović. Nakon mise, bandaš Marko Firanj i bandašica Nikolina Petrović su, uz pratnju tamburaša, poveli skup u Županiju gdje su u velikoj sali posvećeni kruh od novog žita predali gradonačelniku Antoniju Ratkoviću.

Svečana povorka, koju su činili članovi Društva i gosti obučeni u svečano i radno bunjevačko ruho, na putu do Županije se, također po običaju, zaustavila na središnjem gradskom trgu gdje je odigrano veliko kolo, a ovoga puta se čula i pjesma Muškog vokalnog sastava „Bećarine” iz Đakova.

Po povratku u Hrvatski dom priređen je za sudionike risarski ručak, kome su se priključili mnogobrojni gosti iz reda svećenstva, hrvatskih udruga i institucija, predstavnici Grada te generalni konzul R Hrvatske u Subotici Velimir Pleša. Skupu se obratila Alma Rizvanović, posebna savjetnica Ministrice kulture i dopredsjednice Vlade R Srbije za oblast zaštite i razvoja nacionalnih manjina.

Manifestaciju je financijski podržao Grad Sombor i Središnji državni ured za Hrvate izvan R Hrvatske.

© 2024 HKUD „Vladimir Nazor” Sombor | Uprava | Sekcije | Manifestacije | Programi | Publikacije | Ostalo Web design & development Tacit