HKUD „Vladimir Nazor” Sombor

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

SVEČANA AKADEMIJA 2011

 

Svečano obilježena 75. obljetnica HKUD-a „Vladimir Nazor“ iz Sombora

Dvodnevnim aktivnostima obilježeno 75 godina besprekidnog rada HKUD-a „Vladimir Nazor“*Veliki broj uzvanika na svečanoj akademiji pozdravio dodjelu Povelje Republike Hrvatske jednoj od najstarijih institucija kulture u Srbiji

Piše Ivan Andrašić

Svečanim programima u petak i u subotu, 9 i 10. prosinca 2011. godine, obilježena je 75. obljetnica aktivnog rada Hrvatskog kulturno umjetničkog društva „Vladimir Nazor“ iz Sombora. Kako i priliči, slavljenici su pred brojnim uzvanicima i svojim vjernim gledateljima u prepunoj velikoj sali Hrvatskog doma prve večeri obilježavanja svoje hvale vrijedne obljetnice u bogatom godišnjem koncertu prikazali rad članova svih svojih sekcija i predstavili novi broj svojega lista „Miroljub“. Na svečanoj akademiji upriličenoj u subotnjoj večeri slavljenicima je uručena Povelja Republike Hrvatske, dodijeljena Odlukom predsjednika republike prof.dr.sc. Ive Josipovića. U drugom dijelu subotnje večeri nastupili su mlađi članovi TO „Pajo Kolarić“ iz Osijeka.

 

 

Godišnji koncert

Prve večeri obilježavanja 75 godina postojanja uzvanici i gledatelji su uživali u bogatom kulturno-umjetničkom programu članova svih sekcija Društva, a najistaknutijima su uručena i priznanja.  Bogat program najavili su voditelji Bojana Jozić i Dalibor Beretić, a nazočne je pozdravio predsjednik Društva Mata Matarić. „Za obilježavanje ovoga datuma pripremali smo se vrlo intenzivno, a u večerašnjem programu nastupit će oko sto sudionika, koji će vam pokazati rezultate rada u proteklom razdoblju. Članovi društva su dobi od pet, šest godina, pa sve do onih koji iza sebe imaju životni staž od sedamdesetak i više godina. Oduvijek smo njegovali tradiciju somborskih Bunjevaca i Šokaca, ali i kvalitetu i tako ćemo nastaviti i u budućnosti. Sedamdeset i pet godina upisanih u kalendar postojanja i rada Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva „Vladimir Nazor“ predstavlja ustrajnost jedne kulturne udruge u očuvanju jezika, običaja i kulturnog izričaja hrvatskog naroda na području našega grada.“ – rekao je između ostaloga Matarić. Već u uvodnom nastupu članovi prvoga postava folklorne sekcije izazvali su burni pljesak prepunog gledališta svojom novom koreografijom – „Igrama iz Banata“, a nakon nastupa članica literarne sekcije Marice Mikrut, četvrtonagrađene s nedavnog natječaja sonćanske „Šokadije“ za najlipšu pismu pisanu Šokačkom ikavicom i Kate Kovač, te mješovitog pjevačkog zbora, nove salve pljeska izazvali su najmlađi članovi, uzdanice društva, kako svi kažu, najsigurnija zaloga za budućnost. Svoje umijeće u suvremenim plesovima pokazale su i djevojke iz omladinske plesne skupine „Delirio“, predvođene maestralnom Leom Jeftić. Na pozornici su se pojavili i članovi dramske sekcije s ulomkom iz predstave „Pa to je užas!“, te pjesnička perjanica Antun Kovač i recitatorska perspektiva, Radoslav Šolaja Karas. Ovaj vispreni dječak izravni je potomak jednog od osnivača Društva, Šime Karasa. Novi broj glasila Društva, list „Miroljub“, predstavio je njegov urednik Alojzije Firanj. Gledatelji su pozdravili i nastup ekipe koja je ove godine pod imenom „Salašari somborski“ sudjelovala na maratonu lađa na Neretvi i bila prva među ekipama iz dijaspore. U samoj završnici programa izvedbom standardnih bunjevačkih plesova novu buru pljeska pobrao je prvi postav folklorne sekcije Društva, a za nezaborav je i završna scena, u kojoj su svi sudionici programa, skupa s velikim dijelom gledališta i uzvanika, otpjevali pjesmu „Ne dirajte mi ravnicu“.

 

 

Čitajte AKTUELNO
i
nternet izdanjeMonografija povodom 75 godina postojanja i rada

Internet izdanje_
______________________________

Moj Nenadić - monografija

Internet izdanje

Trenutno aktivnih Gostiju: 5 

Sva prava zadržana.    (c)2011   HKUD "Vladimir Nazor" Sombor