HKUD „Vladimir Nazor” Sombor

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

likovna

 

LIKOVNE AKTIVNOSTI HKUD „VLADIMIR NAZOR“

 

U nizu aktivnosti Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva „VLADIMIR NAZOR“ je i likovna sekcija osnovana 1996. Prvi pročelnik bio je Janoš Raduka.

Od godine 2000. do 2003. pročelnica je bila Cecilija Miler , koja je osnovala likovnu koloniju društva „Colorit“

Od godine 2004 do danas, pročelnik je Janoš Raduka.

Sekcija se svodi na organiziranje LIKOVNE KOLONIJE „COLORIT“ i izložbu slika. Kolonija je postala tradicionalna, dosad je održano jedanaest. Mesto održavanja je neki od živih autentičkih somborskih salaša. Salaški ambijenti sa tipičnim salašarskim objektima, čardacima, ogradama , đermom, širokim vidikom i bogatom panoramom, prava su inspiracija za slikare. To je ambijent posebno omiljen kod slikara amatera. Svake godine kolonija se održava na nekom drugom salašu gde domaćini slikarima i gostima prirede ugodan boravak, a prijatna atmosfera stalni je pretioc ovakvih druženja.

Kolonija ima međunarodni karakter. Ucesnici su slikari amateri i akademski slikari iz Sombora, Subotice i Hrvatske.

Cilj kolonije je obogaćivanje aktivnosti našeg društva, promoviranje likovnih umjetnika naše zajednice, a i šire. Kriterij za učesnike je jednostavan, kvaliteta slike i dolaska iz nama srodnih društava i ljubitelja našeg društva. Većina slikara su naši veterani, oni koloniji daju kontinuitet, a manji deo se svake godine menja. Svi su nam jednako dragi.

Ameteri vole prirodu , tipične ravničarske objekte, i sve to pretaču u boje svako na svoj svojstven način. Potom su „amaterske slike „ prepoznatljive. One su bliske ambijentu koji oslikavaju.

Tematika obuhvata pejsaže naše ravmnice sa vojvođanskim salašima, mrtvu prirodi, portrete.

Inspiracija ima i za akademske slikare, ali oni taj ambijent, a i ne mora biti ambijent, oslikavaju malo drugačije, realno ili apstraktno. Rezulat rada je dvadesetak slika, koje odišu živim bojama.

Kolonija je prijatno druženje , stvaranje i rad iza čega ostaju djela koja dokazuju i pokazuju što se i koliko na ovakvim susretima uradi. To je skup jedinstva u stvaranju , neizmjerne ljubavi prema prirodi, ljudima i zajedništvu, i različitosti u izražavanju motiva, kolorita, tehnike. A salaš je vječiti motiv.

Ono što je svojstveno većini druženja, to je i našoj koloniji, a to je jela i pića u izobilju. O tome brinu Društvo i Domaćini. Domaćinu u znak zahvalnosti ostaje slika po sopstvenom izboru.

Kolonija je jednodnevna, a zatvaranje uz prisustvo gostiju, muziku i naravno juneći paprikaš uz „petrolejsku lampu“ kad se mrak spusti.

Želja je organizatora da nam salaši i dalje žive, a sa njima i naše kolonije.

Slike stvorene na kolonijama ostaju društvu , ukrašavaju naš dom, i poklanjaju prilikom posete drugim društvima.

 

 

Atelje "Kovač"

Čitajte AKTUELNO
i
nternet izdanjeMonografija povodom 75 godina postojanja i rada

Internet izdanje_
______________________________

Moj Nenadić - monografija

Internet izdanje

Trenutno aktivnih Gostiju: 1 

Sva prava zadržana.    (c)2011   HKUD "Vladimir Nazor" Sombor