HKUD „Vladimir Nazor” Sombor

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

Lira naiva 2012 godine

U organizaciji Katoličkog instituta za kulturu, povjest i duhovnost, Hrvatske čitaonice te, Hrvatsko kulturno-prosvjetnog društva »Silvije Strahimir Kranjčević« iz Bačkog Brega, održana je, 16. lipnja, deseta po redu, Lira naiva 2012 godine u Bačkom Bregu.

Autobus koji je krenuo iz Subotice, pokupio je pjesnike u Svetozaru Miletiću i Somboru i stigao u Bački Breg oko pola jedanaest, a poslije toga, polako su pristizali sudionici iz Sonte, Srijema i Novog Sada. Berešci su bili jako ljubazni i dočekali sudionike već u njihovom stilu sa osmijehom i lijepim riječima. Nakon kratke okrijepe u prostorijama HKPD »S.S.Kranjčević« skupina je krenula u obilazak interesantnih mjesta koje posjeduje ovo malo mjesto na sjeveru Bačke, a to su bili; etno soba, kuća i grob poznatog bereškog pjesnika, pripovjedača, romanopisca i prevoditelja Ante Jakšića u povodu 100 godišnjice njegovog rođenja, te mjesna crkva svetog Mihovila u kojoj je, sadašnji župnik, Davor Kovačević izneo najvažnije podatke o toj crkvi.

 

U popodnevnim satima počela je priprema za književnu večer, gdje su prisutne pjesnike pozdravili konzulica iz Subotice Vesna Njikoš-Pečkaj,

predsjednica HKPD »S.S.Kranjčević« Tamara Lerić, menadžerica Zavoda za kulturu vojvođanskih hrvata Katarina Čeliković, a specijalni gost ove Lire naive bio je Mato M.M. Groznica, Zamjenik pokrajinskog tajnika za propise, upravu i nacionalne zajednice. Nakon kraćeg upoznavanja pjesnika i izlaganja gostiju ovog skupa, konzulica je podjelila svakom sudioniku po pet knjiga.

U 17.00 sati prof. Katarina Čeliković, otvorila je službeni dio programa gdje su prisutni pjesnici, pred publikom, pročitali po jednu svoju pjesmu i nastavili sa druženjem, komentarima, komplimentima, pohvalama organizatorima te pripremama za povratak.

Od ukupno 57 zastupljenih pjesnika u ovoj knjizi, svoje stihove su govorili, oko 40 prisutnih.

HKPD »S.S.Kranjčević« je zaslužan za ovako dobru organizaciju ovog susreta i svi sudionici su im na tome zahvalni.

Antun Kovač

 

Čitajte AKTUELNO
i
nternet izdanjeMonografija povodom 75 godina postojanja i rada

Internet izdanje_
______________________________

Moj Nenadić - monografija

Internet izdanje

Trenutno aktivnih Gostiju: 10 

Sva prava zadržana.    (c)2011   HKUD "Vladimir Nazor" Sombor