HKUD „Vladimir Nazor” Sombor

 • Povećaj slova
 • Resetiraj
 • Smanji slova
Za srecu vecu

USKRSNA IZLOŽBA

Klub ljubitelja biljaka „Za sreću veću“ organizirao je u subotu, 23. ožujka, u Hrvatskom domu Uskrsnu izložbu, koja je bila prigoda da se vide različite tehnike oslikavanja  jaja i probaju jela koja su se pripremala u korizmi, ali i  stara tradicionalna jela obitelji hrvatskih Bunjevaca i Šokaca. Osim domaćina HKUD-a „Vladimir Nazor“ sudjelovale su udruge žena iz Bačkog Monoštora „N.A.D.E“ i „Podunav“ i KUD Hrvata „Bodrog“, UG „Šarenica“ iz Aleksa Šantića, Mađarska građanska kasina iz Sombora, HKPD „Silvije Strahimir Kranjčević“ iz Berega i Udruga žena „Zlatne ruke Somborke“ iz Sombora. Zeka je djeci donio kinder jaja, a oni su njemu zauzvrat odrecitirali prigodne pjesmice.

 

Više...
 

KLUB LJUBITELJA BILJAKA „ZA SREĆU VEĆU“ U SEGEDINU

Klub ljubitelja biljaka „Za sreću veću“ koji djeluje pri HKUD „Vladimir Nazor“ Sombor prošle nedjelje je posjetio Segedin.Na ovu tematsku, jednodnevnu ekskurziju, kao uvod u prazničko raspoloženje za Dan žena, 8. mart išlo je 56 članova.

Prva destinacija bila je „Cvijetna pijaca“ koja je već decenijama vodeći centar za veleprodaju cvijeća u jugoistočnoj Europi. Na raspolaganju je bilo sveže rezano cvijeće, saksijsko cvijeće i rasade, te širok izbor holandskih proizvoda izuzetnog kvaliteta i po povoljnim cijenama. U ponudi je bio i prateći materijal za cvijećare (ukrasi za aranžiranje, saksije, veštačko i cvijeće od svile).

Uslijedilo je potom razgledanje Segedina, četvrtog po veličini grada u Mađarskoj i nezaobilaznog turističkog odredišta, grada bulevara, trgova, palata, parkova, grada kulture i umjetnosti.

Naravno, na kraju i malo šopinga ...

Više...
 

"Divojacki vasar"2012

“Divojački vašar” u HKUD-u “Vladimir Nazor” u Somboru

RUVO IZ MAJKINIH ŠKRINJA

Bunjevčko divojačku ruvo od belog veza za svečane prilike, ruvo od crne svile, ruvo od lionske svile, svečana nošnja za udatu ženu, šokačke nošnje koje su se nosile u korizmi, šokačka nošnja u kojoj se navišćuje, šokačko ruvo za poslove po kući vidjeli su posjetitelji “Divojačkog vašara”, koji je u nedjelju, osmog listopada, održan u Hrvatskom kulturno-umjetničkom društvu “Vladimir Nazor”. Prikazane nošnje bunjevačkih i šokačkih Hrvata iz prve su polovice prošlog stoljeća, a neke su stare i 150 godina. Brižno su ih čuvale generacije, a na “Divojačkom vašaru” s ponosom, kako to znaju hrvatske Bunjevke i Šokice, ponele neke nove cure i žene. Klub ljubitelja biljaka “Za sreću veću”, koji djeluje kao jedna od sekcija HKUD-a “Vladimir Nazor” “Divojački vašar” obnovio je prije nekoliko godina, kao podsjećanje na nekadašnji običaj da se oko Svetog Franje održavaju igranke na kojima su se mladi upoznavali, a stariji družili.

Ove godine “Divojački vašar” upotpunjen je i revijom bunjevačkih i šokačkih nošnji i izborom najljepših nošnji. Vajska, Plavna, Sonta, Bački Monoštor, Bereg, Sombor, Lemeš, salaši iz okolice Sombora pokazali su sa koliko su pažnje i ljubavi sačuvali stare nošnje. Nošnje su stare, originalne, uglavnom iz škrinja naših majki, a samo po neka je iz kulturno-umjetničkih društava. U reviji nošnji i takmičenju učestvovalo je 39 cura i žena. Sve one s ponosom su ponele stare nošnje i ruva, koja su u obiteljima hrvatskih Bunjevaca i Šokaca s ponosom i ljubavlju čuvani desetljećima. Prošetale su kroz veliku salu Hrvatskog doma s dostojanstvom i ponosnim držanjem. Defilovale su pored postetiltelja u punoj sali ruva od svile, brokata, veza, svečana ruva, ruva za svaki dan, za udate žene, za svece. Koje su najljepša odlučivala je publika koja je glasovala za najljepšu bunjevačku i najljepšu šokačku nošnju. Za najljepšu šokačku nošnju izabrana je nošnja obitelji Djipanov iz Bačkog Monoštora, a nju je sa ponosom na “Divojačkom vašaru” nosila Anita Đipanov. Drugo mjesto u kategoriji šokačke nošnje pripalo je Ljiljani Horvat iz obitelji Horvat iz Berega, a treće Marti Gorjanac i obitelji Gorjanac takođe iz Berega.

Po mišljenju posjetitelja najljepšu bunjevačku nošnju imala je Marija Maširević iz Sombora. Njoj je pripalo i specijalno priznanje za najveći broj nošnji prikazanih na reviji. Drugo mjesto u kategoriji bunjevačke nošnje osvojila je Jelena Pravdić iz Lemeša, a treća nagrada u kategoriji bunjevačke nošnje pripala je Ani Vujević Ileš iz Lemeša. Vlasnice najljepših nošnji nagrađene su umjetničkim slikama. Nagrade im je uručio predsjednik HKUD-a “Vladimir Nazor” Mata Matarić. Organizatori su u znak zahvale za učešće na “Divijačkom vašaru” nagradili sve učesnice revije šokačkih i bunjevački nošnji.

Gosti na “Divojačkom vašaru” bili su generalni konzul Republike Hravtske u Subotici Dragan Đurić, kome je to bio prvi posjet HKUD-u “Vladimir Nazor” i Hrvatskom domu u Somboru, Snežana Periškić članica Gradskog vijeća Grada Sombora, Ivan Karan, ravnatelj NIU “Hrvatska riječ” , tajnik HNV-a Željko Paklendinac i predstavnici udruga čije su članice učestvovale na reviji nošnji.

 

 

USKRSNA IZLOZBA 2012

 

JAJA OSLIKANA SLAMOM

Klub ljubitelja cvijeća „Za sreću veću“ HKUD-a „Vladimir Nazor“ organizirao je u subotu, 31. ožujka, Uskrsnu izložbu i razmenu cvijeća. Prikazani su progodni aranžmani, sa zečevima, uskrsnim jajima i drugom zanimljivom dekoracijom. Posebno su zanimljiva bila jaja oslikana slamom. U kutku rezerviranom za berzu cvijeća mogle su se razmijeniti sadnice proljetnog cvijeća za bašte i balkone. Prigodnim riječima izložbu je otvorila Klara Karas Šolaja, pročelnica kluba ljubitelja cvijeća „Za sreću veću“. - Ovo je treća godina za redom da prije Uskrsa organiziramo izložbu i besplanu razmjenu cvijeća.

Više...
 

Obnovljen Divojački vašar

Stari običaj za nove naraštaje

Tradicionalni običaj somborskih bunjevačkih Hrvata „Divojački vašar“, koji se obično organizirao na blagdan, ili oko blagdana svetog Franje, obnovljen je zahvaljujući Klubu ljubitelja biljaka „Za sreću veću“ koji djeluje pri HKUD – u „Vladimir Nazor“ iz Sombora. Prošle se nedjelje u Hrvatskom domu okupilo mnoštvo svih uzrasta, oni stariji prisjetili su se vremena svoje mladosti, a mladi su mogli vidjeti kako su se nekada zabavljali njihovi roditelji, djedovi i bake, iako u malo drugačijem, modernijem obliku i ozračju.

„Divojački vašar je jedan lijep običaj koji se vremenom izgubio“, kaže predsjednica Kluba ljubitelja biljaka Klara Šolaja Karas. „Tu su se okupljale sve generacije iz jedne kuće, a možemo reći da je to bila klasična igranka. Majke i mame su sjedele sa strane, dok su mladi plesali. Djeca su se ugledala na starije djevojke i momke pa su i oni na na ovakvim igrankama učili svoje prve plesne korake.“

Neobičan i pomalo grub naziv ovog običaja je, kaže nam Klara Šolaja Karas, zbog prvih ljubavi koje su se rađale upravo na ovakvim okupljanjima.

„Na ovakvim igrankama se, kako se to nekada znalo reći „meldovalo“, biralo, gledalo, tu su znale započinjati prave ljubavi. Te ljubavi su ponekad znale napraviti i velike probleme svim ukućanima, jer su cure znale „uskakati“, odlaziti kod momaka prije udadbe, jer nisu mogle dočekati njihovo vrijeme“.

Nazočni na obnovljenom običaju „Divojačkog vašara“ pjevali su i plesali uz tamburaše, a na video bimu cijelu su se večer smjenjivale fotografije sa sajmova i festivala na koje je putovao, odnosno na kojima je sudjelovao Klub ljubitelja biljaka. Članice Kluba su s puno ukusa za ovu svečanost uredili veliku dvoranu Hrvatskog doma cvjetnim aranžmanima i plodovima jeseni, što je odisalo posebnim ugođajem.

Klara Šolaja Karas vidno zadovoljna prvim obnovljenim „Divojačkim vašarom“ kaže kako bi trebalo više angažirati mlade koji bi dolazili na ovakva okupljanja i u njima pronašla nove vrijednosti koje će ih obogatiti, a težnja je njihova Kluba da se u budućnosti ova manifestacija održi nekoliko puta u godini, što će osobito ovisiti od zainteresiranosti mladih.

IMG_8278.JPGIMG_8280.JPGIMG_8281.JPGIMG_8282.JPG

 

Aktivnosti govore o radu

Na otvaranju „Divojačkog vašara“, predsjednica Kluba ljubitelja biljaka Klara Šolaja Karas upoznala je nazočne sa aktivnostima ove relativno mlade sekcije HKUD – a „Vladimir Nazor“ iz Sombora.

„Od aktivnosti našeg Kluba istaknula bih da smo u više navrata organizirali besplatnu razmjenu biljaka, priređivali Uskrsne izložbe u prostorijama našeg Društva, sudjelovali na Pokrajinskoj izložbi stvaralaštva seoskih žena u Somboru, svoje rukotvorine pokazali na Uskrsnom sajmu ručnih radova i etno – hrane grada Sombora, a naš je štand bio zapažen i po originalnosti na Prvom festivalu cvijeća organiziranom ove godine u našem gradu. Dva puta smo posjetili Botanički vrt i Međunarodnu vrtnu izložbu „Floraart“ na jezeru Bundek u Zagrebu, posjetili smo Sajam cvijeća u Vukovaru, Sajam hortikulture u Novom Sadu, a nedavno i Međunarodni sajam cvijeća u Budimpešti. Kruna naših aktivnosti je „Divojački vašar“ – naša završna priredba, u želji da obnovimo ovu tradicionalnu manifestaciju, igranku i druženje“.


,
 
 • «
 •  Početak 
 •  « 
 •  1 
 •  2 
 •  » 
 •  Kraj 
 • »


Stranica 1 od 2

Čitajte AKTUELNO
i
nternet izdanjeMonografija povodom 75 godina postojanja i rada

Internet izdanje_
______________________________

Moj Nenadić - monografija

Internet izdanje

Trenutno aktivnih Gostiju: 8 

Sva prava zadržana.    (c)2011   HKUD "Vladimir Nazor" Sombor