HKUD „Vladimir Nazor” Sombor

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

Skup pjesnika iz cijelog svijeta

Književno-likovno društvo „Rešetari“ iz Rešetara organiziralo je XVI. rešetarački susret pjesnika koji je održan 13. 14. i 15. rujna 2013. godine u Rešetarima (Republika Hrvatska).

Glavna događanja susreta počela su u subotu u 11.00 sati u Osnovnoj školi „Ante Starčević“, promocijom petog zbornika mladih pjesnika „Recept za sreću“ u kojemu su zastupljeni radovi više od 80 učenika osnovnih i srednjih škola iz Češke, Makedonije, BiH, Srbije i Hrvatske. U zborniku su i radovi sestara Andrašić iz Sonte.

 

Poslijepodne u prostorijama općine promoviran je XVI. zbornik pjesama Rešetaračkog susreta pjesnika „Kamen i odmaci“. Pjesme je odabrao mr. Ivan Slišurić, lektorirala prof. Ivana Prakaturović a urednik je Ivan DeVilla. Nakon toga promovirane su zbirke pjesama hrvatskih pjesnikinja Ljerke Tot Naumove iz Skopja „Nemir koji nije imao ime“ a koju je predstavila dr. sc. Sanja Vulić te zbirka Marije Kosović Makić iz Sidneya „Matici domovini“ koju je predstavio mr. Đuro Vidmarović.

U 19.00 sati svi prisutni pjesnici, među njima i šestoro vojvođanskih Hrvata, čitali su svoje pjesme. Među uvaženim gostima bili su Zlatko Aga načelnik općine Rešetari, Danijel Marušić brodsko-posavski župan, Diana Mašala-Perković iz Hrvatske matice iseljenika, Dubravka Severinski iz Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i drugi.

U nedjelju pjesnici su sudjelovali na svetoj misi nakon koje su čitali svoje pjesme u crkvi.

Nakon ove ceremonije predsjednik KLD-a „Rešetari“ Ivan DeVilla dao je izjavu: „Mislim da je ovogodišnji susret bio najkvalitetniji do sada, kako po vrijednosti pjesama, tako i po cjelovitom programu. Bio je to još jedan doprinos hrvatskoj riječi, očuvanju hrvatskog jezika diljem svijeta u zemljama u kojima danas žive Hrvati, a kojima su Rešetari postali poveznica s Hrvatskom i hrvatskim jezikom. Ideja nam je očuvati što više dijalekata kojima naši sunarodnjaci govore diljem svijeta“.

Antun Kovač

 

Čitajte AKTUELNO
i
nternet izdanje
Sva prava zadržana.    (c)2011   HKUD "Vladimir Nazor" Sombor