HKUD „Vladimir Nazor” Sombor

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

Lemeški letnji fest

U okviru manifestacije  Lemeški ljetni fest, u subotu 27. VII. održan je sedmi Festival lemeškog kulena. Carstvo dobre hrane nezamislivp je bez kulena koji je delikatesa panonskog podneblja. Lemešani su, kako oni to vole reći, osmislili jednu vrlo jednostavnu recepturu - ulili su kulenu dušu - i to se prenosi s koljena na koljeno a dobro ne treba mijenjati.

Kulen se servira u posebnim prilikama i čuva se za posebne goste. Udruga ''Lemeški kulen'' stara je sedam godina, sudjelovala je u mnogim humanitarnim akcijama a da bi ovaj specijalitet našeg sela opstao i u ovim novim tržišnim okolnostima udruga je pokrenula proces zaštite lemeškog kulena kao robne marke tzv. brendiranje.

 

U saradnji s prof. dr. Ilijom Vukovićem s veterinarskog fakulteta u Beogradu okončali su izradu elaborata o zaštiti imena i porijekla lemeškog kulena. Ova manifestacija je bila natjecateljskog karaktera pa da pomenemo i najbolje proizvođače kulena: prvo je mjesto osvojio Tomo Knezi a drugo dijele Stevan Budai i Kristijan Kovač. Na trećem mjestu je Damir Vidaković. U kategoriji gužnjaka najbolja je Katarina Kovač, drugi je Ferenc Vujević a treća Dorika Vidaković. Svoje je proizvode izložilo i Udruženje starih zanata iz Sombora. Druženje se nastavilo uz tamburaški sastav ''Derani'' iz Subotice

Lucija Knezi

Završetak IPA programa

Prošlo je osamnaest mjeseci od kada je započeo IPA program prekogranične suradnje s našim bratskim selom Bikićem (Bacsbokod, Mađarska). Ova suradnja je mnogo toga donijela u ova dva malena sela, u Lemešu dječije igralište, kancelariju za nevladine organizacije te mnogo druženja i poznanstava.

Lucija Knezi

 

Čitajte AKTUELNO
i
nternet izdanje
Sva prava zadržana.    (c)2011   HKUD "Vladimir Nazor" Sombor