HKUD „Vladimir Nazor” Sombor

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

BRAK I OBITELJ U BOŽJEM NAUMU

U Somboru održane Korizmene duhovne večeri ponedjeljkom

Duhovni centar o. Gerarda i ove je godine tijekom korizme organizirao Duhovne večeri ponedjeljkom. Tema ovogodišnjih predavanja itekako je aktualna:Brak i obitelj u Božjem naumu, a odabrana je iz više razloga kako je u uvodnoj riječi prve korizmene večeri rekao o. Zlatko Žuvela. Najvažniji je razlog taj što se želi biti u zajedničkom hodu s Crkvom, s hijerarhijom i učiteljstvom. Naime, ove je godine planirano održavanje biskupske sinode u Vatikanu u mjesecu listopadu, upravo na temu pastorala obitelji.

Također, nedavno je u Hrvatskoj građanska udrugaU ime obiteljiprikupljala potpise za održavanje referenduma, da bi se nakon njih u hrvatski Ustav uvelo da je brak zajednica muškarca i žene. U Hrvatskoj je javnosti došlo do podijeljenog mišljenja oko toga, što je također bio signal kako se o temeljnim stvarima treba posebno raspravljati. Spomenuta udruga je doživjela mnoga šikaniranja od strane medija, političara i građana, a postoji mogućnost da se sve to prenese u druge zemlje, pa tako i u našu. To je već dovoljno značajan razloga za ovakvu temu korizmenih duhovnih večeri. Šest ponedjeljaka rezervirano je za šest predavača, a tribine su se održavale u dvorani Humanitarne udruge NijemacaSt. Gerhardu Somboru.


Obitelj sv. Ivana od Križa kao uzor


Karmelićaninu, ocu Draženu Mariji Vargaševiću koji vrši službu u Remetama, na prvoj ovogodišnjoj tribini 10. ožujka pripala je temaObitelj i blaženstva. On je o obitelji govorio kroz životopis svetog Ivana od Križa. Mnoge nedaće koje su snalazile obitelj sv. Ivana kroz vjeru u Boga još su je više učvršćivale i duhovno usavršavale. Zanimljivo je da su svetom Ivanu od Križa i njegovom bratu Franji nerijetko zanijekali ljubav, a oni su sami kasnije ljubav pronosili drugima. Mladima je potreban primjer, a obitelj je bila pravi primjer svetom Ivanu. Zato o. Dražen kaže:Važno je da roditelji razgovaraju sa svojom djecom i da ih ne prepuste nefiltriranim informacijama koje donose mediji. Lijepo je kad dijete u nježnosti i skrbi svojih roditelja može prepoznati Božju ljubav. Obitelj sv. Ivana od Križa nikada nije očajavala u krizi, već je iskoristila krizu kao krepost. Iz primjera ove obitelji vidi se kako Bog dopušta teškoće da bi iz njih izišlo dobro.

duhovna1.JPGduhovna2.JPGduhovna3.JPGduhovna4.JPG


Misionarske obitelji otvorene drugima


Obitelj koja čuva vjerubila je tema koju je na drugoj Duhovnoj večeri razmatrao o. Antonio Mario Čirko iz samostana Majke Božje Remetske u Zagrebu. Ova je tema uzeta na temelju papine propovjedi u mjesecu listopadu prošle godine, u kojoj je stavljen naglasak na tri stvari: obitelj koja moli, obitelj koja čuva vjeru i obitelj koja živi radost. Otac Antonio na samom početku predavanja istaknuo je da je obitelj vrlo važna, kako kaže i sam papa Franjo. Zato je licemjerno ono što se događa u Hrvatskoj gdje se pod izlikom demokracije pokušavaju uništiti obiteljske vrijednosti. On ističa kako normalnoj kršćanskoj obitelji uzor treba biti Isus, te da se Božja ljubav može iskusiti u bračnom i obiteljskom životu, jer kao vjernici u braku jedno drugo nadopunjujemo i izgrađujemo. Vjera je stoga prekrasan dar koji otvara nove horizonte, a vjeru se može učiti i od vlastite djece.


Stupovi ljubavi u kršćanskoj obitelji


Tema treće korizmene duhovne večeri bila jeMeđuljudski odnosi zasnovani na ljubavi: temelj sretne obiteljio kojoj je govorio predavač o. Petar Janjić iz karmelskog samostana u Grazu (Austrija). On je rekao da je izvor istinske čovjekove sreće ostati u Bogu i imati Boga u sebi, a gdje prevladava ljubav, tamo je i Bog. To je preporuka za bračni i obiteljski život. Upozorio je da djeca uče ono što doživljavaju od roditelja, te preporuča tri stvari: razgovarati, praštati i moliti. To je program bračnog života, to su tri stupa ljubavi. Predavač je istaknuo kako uzor svakoj kršćanskoj obitelji treba biti Sveta Obitelj, te je obiteljima preporučio osobnu i zajedničku molitvu.


Od štale učiniti nebo


Predavač četvrte korizmene duhovne večeri održane 31. ožujka u Somboru bio je o.Vjenceslav Mihetec, a tema koju je razmatrao nosi naslov:Obitelj koja odgaja za ljudske i nadnaravne vrijednosti. Otac Vjenceslav je, kao i drugi predavači, kao vodilju imao Svetu Obitelj i primjere iz njihova ovozemaljskog života. Kroz cijelo njegovo predavanje provlači se rečenica:Od štale napraviti nebo, baš kao što je i sveti Josip to učinio u Betlehemu. Uzimajući za primjer Svetu Obitelj, on kaže kako se Josip brine za ono što je zemaljsko, dok ga Blažena Djevica Marija upućuje prema nebu, prema vječnosti, pri tome oboje imaju duboku vjeru. Govoreći o današnjim obiteljima i onima koji tek trebaju osnovati obiteljsku zajednicu, o. Vjenceslav upozorava da zlo čovjeku sve obećava, ali mu ništa ne daje. Kod mladih parova često nema sigurnosti pred stupanje u sakrament braka, postoji bojazan od budućnosti. Treba shvatiti da ljudi koji Boga slušaju imaju vrlo težak, ali blagoslovljen put.


Spolnost kao uzvišenost


Otac Franjo Podgorelec iz karmelićanskog samostana u Remetama imao je za temu:Ljubav, spolnost i brak u nauku Ivana Pavla II. Govorio je vodeći se djelima pape Ivana Pavla II. o nastanku teologije tijela, izvornom čovječanstvu, palom, otkupljenom i proslavljenom čovječanstvu, o ženidbi kao iskonskom sakramentu i o razumijevanju spolnog morala.Ukoliko čovjek surađuje s Bogom, doživljava preobrazbu i promjenu. Bog daje milost. Spol je trajno obilježje, a čežnja za puninom najzad će se ostvariti u vječnosti kada će se ostvariti ženidba između Krista i Crkve i to će biti apsolutno ispunjenje čovjekove želje za sjedinjenjem, kaže otac Franjo. Govoreći o onima koji se odlučuju za celibat tvrdi da je ljubav Božja stvarna i posve dostatna. Ona toliko osvoji srce da čovjeku ne treba drugo. Oni koji se odluče za sakrament ženidbe moraju živjeti ženidbenu privolu. Na kraju predavanja govorilo se i o razumjevanju spolnog morala, te o kontracepcijskom mentalitetu današnjeg svijeta.


Duhovna vertikala kršćanske obitelji


Tema naslova:Izazovi suvremene kršćanske obiteljipripala je Katarini Čeliković, djelatnici Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i članici uredništva katoličkog mjesečnikaZvonik. Na poslijednjoj ovogodišnjoj tribini održanoj 14. travnja, okupljeni vjernici imali su prigodu po prvi puta čuti razmatranje koje ne dolazi iz svećeničkih krugova, već iz krugova vjernika laika. Gospođa Čeliković je slikovitim prikazom usporedila obitelji dvadesetog i dvadeset prvog stoljeća, gdje je vertikala duhovnostono što nas uzdiže k nebu, dok je horizontala zemlja, naša svakodnevnica, pa i prizemnost i materijalizam. Usporedila je vrijednosti, odnosno socijalne, ekonomske i duhovne odnose obitelji dvaju stoljeća. Nesebično je iznijela i primjere iz svoga života, odnosno iz života svoje obitelji. Kroz trideset godina braka govorila je o kušnjama koje su ih snalazile, ali i Božjoj dobroti i providnosti koja je uvijek bila sa njima. Govorila je također i o našem Slugi Božjem ocu Gerardu Tomi Stantiću i o proljeću o kojem je on govorio.

Sve ovogodišnje korizmene duhovne večeri svojim skladnim sviranjem na violini i flauti uljepšali su Nikoleta i Danijel iz obitelji Malenić, te orguljaši Valerija Utaši i kapelan župe Presvetog Trojstva u Somboru Gabor Drobina. Kao i prošlih godina voditelj duhovnih tribina bio je otac Zlatko Žuvela.


Zlatko Gorjanac,
 

Čitajte AKTUELNO
i
nternet izdanje
Sva prava zadržana.    (c)2011   HKUD "Vladimir Nazor" Sombor