HKUD „Vladimir Nazor” Sombor

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

Dve decenije od smrti vlč. Marka Vukova

Rimokatolika vjerska zajednica u Lemešu i HBKUD “Lemeš” obilježili su u subotu 28. veljače 20. obljetnicu smrti vlč. Marka Vukova. Spomen misa zadušnica prikazana je u crkvi Rođenja blažene Djevice Marije u 17h za oltarom za kojim je i sam vlč. Vukov prikazao mnoštvo misnih žrtava od kojih i jednu od posljednjih za dugogodišnje službe. Misu je predslavio somborski dekan preč. Josip Pekanović u zajedništvu sa vlč. Lazarom Novakovićem, p. Ivanom Holetićem, franjevcem i mjesnim župnikom vlč. Egedi Antalom. Dekan Pekanović je na početku Euharistije vjernike ukratko podsjetio na veličinu i značaj vlč. Vukova kako za lokalnu vjersku tako i širu zajednicu. Misa je služena na dva jezika, hrvatskom i mađarskom.

 

Iza misne žrtve upriličen je prigodan literarni program u 18 h u svečanoj sali Mjesne zajednice. Na početku večeri okupljene je ispred organizatora pozdravio Zelić Željko, pročitavši kratak tekst o korizmi i crtice iz životopisa vlč. Vukova, da bi vlč. Novaković kao prvi predavač nastavio govoriti o Marku Vukovu kao čovjeku, prijatelju i na koncu svećeniku. Drugi gost večeri i predavač, Tomislav Žigmanov, ravnatelj ZKVH biranim riječima je približio pjesničku stranu vlč. Vukova dotičući se svih aspekata o kojim je pisao, komparirajući tekstove i misli sa elementima stvarnog života i situacijama koje je trajno zabilježio. Literarni odjel HBKUD-a “Lemeš” dao je svoj pečat večeri čitajući odabrane tekstove iz ostavštine vlč. Vukova, iz zbirke pjesama “Ja buntovnik s razlogom”. koja je posthumno tiskana. (1996.)

 

Događaju su bili nazočni i članovi obitelji vlč. Vukova, prijatelji, poznanici, komšije, suradnici i mnogobrojni vjernici na koje je svojim postojanjem ostavio snažan, neizbrisiv dojam malog čovjeka velikih djela i jasnih vizija.

CRTICE IZ ŽIVOTOPISA: Marko Vukov rođen je na Bikovu 24. travnja 1938. Osnovnu školu pohađao je u Subotici a klasičnu gimnaziju u Zagrebu gdje je i završio studij teologije 1965. Boravak u Zagrebu i Hrvatskoj uopće iskorištava za upoznavanje ljepota te čuva, njeguje i nosi u sebi viđeno i gaji do kraja života.

Povratkom u lijepu Bačku započinje svoju svećeničku službu u Novom Sadu kao kapelan a zatim i u Subotici. Župnik je bio u Šupljaku, Futogu i Đurđinu. Nakon kraće pauze i povlačenja iz službe vraća se kao župnik u Lemeš gdje je i završio službu. Godine 1994. se razbolio i liječen je u subotičkoj bolnici te kod sestara Ane i Klare. Po oporavku vraća se u župu Male Gospe u Lemeš te izražava želju posjetiti prijatelja u Končanici što je uobičavao u slobodno vrijeme. Pozlilo mu je u noć čiste srijede a preminuo je 02. ožuljka 1995. u virovitičkoj bolnici. Sahranjen je na senćanskom groblju uz roditelje.

Pored toga što je primarno bio sluga božji i svećenik bio je dušebrižnik i pjesnik. Pokretač je mnogih inicijativa diljem subotičke biskupije, tribina, susreta, akademija, okupljanja ... i jedan od pokretača katoličkog lista „Zvonik“ na čiji prijedlog nosi ime po najstarijem zvoniku u Baču. Njegovao je i promicao međusobno zajedništvo među svećenicima te sve svoje ljepote i dušu prenio u pjesme koje su ostale iza njega. Samo tri su štampane u subotičkoj danici a ostale zauzimanjem vlč. Novakovića u zbirci „Ja buntovnik s razlogom“. Zbirka nosi naslov po pjesmi za koju se predpostavlja da je posljednja koju je napisao 1993. a koja opet odražava u potpunosti duh i lik vlč. Marka Vukova.

Počivao u miru.

Željko Zelić 

Čitajte AKTUELNO
i
nternet izdanje
Sva prava zadržana.    (c)2011   HKUD "Vladimir Nazor" Sombor