HKUD „Vladimir Nazor” Sombor

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

83. Veliko bunjevačko- šokačko Prelo

Tradicionalno 83.Veliko bunjevačko- šokačko Prelo, održano je 25. veljače u Hrvatskom domu u Somboru. Puna dvorana nazočnih pažljivo je odgledala program kojeg su priredini najmladji i stariji članovo više sekcija Nazora i Monoštora, koje je predvodila gdj-a Marija Turkalj.

Tijekom večeri uz bogatu preljsku večeri i popularnu tamburašku glazbu TS Ravnica iz Subotice, domaćini su priredili reviju novosašivenih  bunjevačkih nošnji, kojima je obogaćena škrinjica iz sredstava po natečjaju RH, Državnog ureda za Hrvate izvan RH.


Gosti iz Monoštora su prezentirali svoju kitnjastu šokačko-monoštorsku nošnju.

Vrhunsko iznenadjenje i oduševljenje svih nazočnih izazvao je spontani nastup gospodina Vlahe Ljutića, Dubrovčanina ,  profesora na Glazbenog akademiji u Osijeku, i prvaka opere HNK Osijek. Kancone i šansone se nisu odavno čule u Domu, pa je i ovo bilo izuzetno osvježenje sa pozornice.

Ovogodišnjem Prelu nazočili su ugledni gosti koje je Predsjednik Nazora prilikom otvaranja prela srdačno pozdravio, u prvom redu Generalnog Konzula RH u Subotici gosp. Velimera Plešu, te čelnike HNV i ZKVH, dr. Slavena Bačiča i narodnog zastupnika Tomislava Žigmanova, Iz gradske Uprave Sombora nazočili su dva člana gradskog vijeća Nemanja Sarač i Silard Janković. Gosti su nam bili predstvanici Mađarske gradjanske kasine i humanitarne udruge Njemaca Gerhard, iz  Sombora. Većina udruga iz  Sombora i okolice  te Podunavlja kao i iz Subotice, Tavankuta, Bača bili su zastupljeni preko svojih predsjednika ili predstavnika. I ovoga puta došli su nam „najmiliji gosti čak iz“ Zagreba sveučilišni profesor Marko Babić, donator glavne nagrade Ivica Karas sa suprugom sa otoka Paga, pa gosti iz Našica, Budimpešte, Beograda…

Domaćini su obezbjedili bogatu tombolu, Ravnica se potrudila vrhunsko zabaviti publiku, a vedro preljsko raspoloženje najmladjih i onih starijih  trajalo je do ranih jutarnjih sati. Puno truda u organiziranju Prela uložili su članovi iz Izvršnog odbora, koji se očigledno isplatio.

Čekamo sljedeće Prelo puni lijepih utisaka sa ovogodišnjeg.

Organizatori.

 


11.jpg1_1.jpg4_1.jpg6_1.jpg7_1.jpg8_1.jpg


,
 

Čitajte AKTUELNO
i
nternet izdanje
Sva prava zadržana.    (c)2011   HKUD "Vladimir Nazor" Sombor