HKUD „Vladimir Nazor” Sombor

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

Somborski lađari u Zagrebu

"Salašari somborski", veslačka ekipa HKUD "Vladimir Nazor" sudjelovala je na lađarskoj utrci Grada Zagreba koja je na Jarunu održana 28. svibnja.

Takmičilo se 14 lađarskih posada s tradicionalnog neretvanskog maratona. Veslao se na stazi dugoj 9,6 kilometara u neretvanskim lađama. Utrka je održana povodom obilježavanja Dana grada Zagreba.

Za veslačku ekipu "Nazora" gostovanje u Zagrebu bio je početak nove sezone. Pripreme na kanalima u okolici Sombora počele su prije dva tjedna.

 

 

“Salašari somborski “su među najjačim ekipama s Neretve uspjeli osvojiti deseto mjesto, što je izuzetno veliki uspjeh s obzirom na kratak period priprema i dosta loše uvjete. ali izazov tek predstoji za ovu ekipu mladića.

Za zagrebački Večernji list govorio je Gašpar Matarić član ekipe , koji je na pitanje novinara izjavio sledeće:

“ A pita li se lađare iz Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva “Vladimir Nazor”, upravo će Stablinci i ovog kolovoza osvojiti maraton na Neretvi.

– Čisto zato što ne bi bilo fer da mi pobijedimo, a putujemo 600 kilometara samo da dođemo do dolje – smije se Gašpar Matarić iz ekipe “Vladimir Nazor” koja dolazi iz Sombora u Vojvodini. Oni treniraju u kanalu u svom gradu, a do ove godine to su radili u čamcu.

–       Jednostavno nismo imali lađu dosad, a razlika je u treningu golema. Nije isto veslate li u plastičnom čamcu od pet metara ili u pravoj drvenoj lađi od osam – objasnio je Matarić te dodao kako je biti lađar vjerojatno u top dva najteža sporta koji postoje. On sam, rekao je, bavio se gotovo svime, ali napor koji se ulaže u utrku lađama rijetko s čime može usporediti.

– Ne samo fizički, i psiha je u pitanju. Imate deset momaka u jednoj lađi na vodi, a svi moraju surađivati i jednako dati da utrka dobro završi – objasnio je lađar, čiju ekipu zovu i “Somborskim salašima”. Veslači su se prije bavili poljoprivredom, a jake ruke omogućavale su im da budu i dobri lađari.

– Situacija se sad nešto promijenila, od deset članova ekipe šest ih je još “na salašu”, ostali imamo “obične” poslove – objasnili su somborski lađari koji na Neretvi već imaju svoje vjerne navijače.”- Večernji list

Tako da somborskim lađarima predstoji jedna od najvećih utrka sezone na Neretvi gde  se vesla 22 kilometra.

Ostaje nam samo da im poželimo sreću.

Maja Ćurić

 

jarun16.jpgjarun27.jpgjarun5.jpgjarun52.jpg


,
 

Čitajte AKTUELNO
i
nternet izdanjeMonografija povodom 75 godina postojanja i rada

Internet izdanje_
______________________________

Moj Nenadić - monografija

Internet izdanje

Trenutno aktivnih Gostiju: 3 

Sva prava zadržana.    (c)2011   HKUD "Vladimir Nazor" Sombor